Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

Veiling Mobiele Frequenties
17-12-2012

Transitiefase

Het resultaat is dat er in alle banden een gelijker speelveld is ontstaan. De posities in de spectrumbanden zijn nu ook bekend en er verandert het een en ander. In de 900-band verruilt T-Mobile al zijn huidige frequenties voor andere. KPN en Vodafone hebben deels of grotendeels hun oude spectrum teruggekocht.

In de 1800-band is het juist Vodafone dat van plaats wisselt, maar die operator had daar een bescheiden positie. Een deel van het spectrum was niet in gebruik. KPN en T-Mobile krijgen deels hun eigen spectrum terug, deels het spectrum dat vroeger van Telfort was en sindsdien op de plank lag.

De looptijd van de oude vergunningen in 900 en 1800 is nog tot eind februari, mogelijk langer. Alle overige vergunningen komen op 1 januari beschikbaar.

De oude vergunningen in 900 en 1800 moeten nu worden omgezet in de nieuwe, zonder dat de dienstverlening aan de eindgebruiker daaronder lijdt. Hoe lang deze transitiefase duurt, is nog niet bekend. Onder leiding van het ministerie zullen de operators daar snel, een kwestie van weken, nadere afspraken over maken.

Als de aanbieders kiezen voor een soepele snelle transitiefase, kunnen ze in het tweede kwartaal beginnen met het opbouwen en testen van hun nieuwe diensten.

Vodafone

Vodafone verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal mobiel internet op basis van 4G te kunnen bieden. De operator heeft de daarvoor benodigde frequenties weten te bemachtigen, evenals frequenties voor verdere optimalisatie van 2G en 3G. Vodafone investeert 1,4 miljard euro in de frequenties. Vodafone kan snel beginnen met de uitrol van 4G, omdat het de voorbereidingen hiervoor al is gestart binnen het ‘Fast Forward’-programma.

Als onderdeel van het ‘Fast Forward’-programma heeft Vodafone al een kwart van zijn 4.500 antennelocaties voorzien van modernere en krachtigere apparatuur. Vodafone installeert daarbij onder andere zogenaamde ‘Single RAN’-hardware, die de uitrol van 4G sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Sinds het voorjaar van 2012 bood Vodafone al op kleine schaal 4G aan. Nu het ook de beschikking heeft over frequenties op de 800 en aanvullende frequenties op de 1800 MHz-band, kan het de nieuwe generatie mobiel internet op grote schaal gaan uitrollen.

Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland, verklaart in een videoboodschap dat Vodafone gelukkig is met het aangekochte spectrum en dat dit het bedrag van 1,4 miljard euro waard is.

KPN

KPN heeft tijdens de frequentieveiling een naar eigen zeggen "zeer aantrekkelijke" combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1.352 miljoen euro. Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor onze klanten voor een periode van 17 jaar, aldus KPN.

Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G binnen Nederland uit te rollen. 4G zal vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen hogere datasnelheden. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014, belooft KPN.

Om deze strategische investering te accommoderen, heeft KPN de dividendverwachting aangepast. KPN zal geen slotdividend over 2012 uitkeren en het dividend voor 2013 wordt aangepast naar EUR 0,03 per aandeel. KPN bevestigt de outlook voor 2012 voor EBITDA, vrije kasstroom en investeringen. De aankoopprijs wordt gefinancierd uit bestaande financiële middelen en middels KPN’s doorlopende kredietfaciliteit van 2 miljard euro.

Ziggo-UPC

Ziggo en UPC, verenigd in het consortium ZUM, laten weten af te zien van de aanschaf van spectrum. In een gezamenlijke persverklaring laten de bedrijven weten dat de prijs te hoog was opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.

Tele2

Tele2 gaat in Nederland een nieuw mobiel netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling twee licenties verworven in de 800 MHz-band. In combinatie met de eerder verworven 2600 MHz-licentie ziet het bedrijf zich nu in staat als nieuwe netwerk operator de mobiele markt te betreden.

Het bedrijf heeft ervaring met 4G, zo geeft het in een reactie. Het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk. ‘Nederland loopt op dit moment nog achter bij landen als de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland als het gaat om technologische innovatie van mobiel internet. Door middel van het eigen 4G-netwerk wil Tele2 het gat voor de Nederlandse gebruiker dichten.’

Tele2 heeft in een infographic aangegeven wat voor een revolutie 4G teweeg gaat brengen en hoe het bedrijf hierin voorop loopt.

T-Mobile

T-Mobile Netherlands geeft aan een succesvolle veiling achter de rug te hebben met 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden. Hiermee heeft T Mobile een naar eigen zeggen ideale combinatie verworven om in 2013 het snellere 4G internet te lanceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten binnen- als buitenhuis te optimaliseren.

In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. De laatste is ongepaard spectrum. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band zijn een concrete investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

Thomas Berlemann, managing director van T-Mobile, verklaart in eenvideoboodschap waarom het bedrijf deel heeft genomen aan de veiling en tevreden is met de uitkomst.


© 2013  |  Sitemap  |  Disclaimer  |  Design: HJ Media Groep BV